triple hand-shake

החשיבות של עריכת הסכם המייסדים

דצמבר 2019

בשלב הקמת החברה, בעלי מניות רבים מתלבטים אם להסתפק בעריכת תקנון חברה או לערוך גם הסכם מייסדים מפורט בין בעלי המניות (או חלק מהם). להסכם המייסדים יש יתרונות רבים שכדאי לקחת בחשבון, כשמקבלים על כך החלטה.

תקנון החברה והסכם המייסדים כוללים שניהם הוראות הנוגעות לחברה ולמוסדות החברה. עם זאת, תקנון החברה והסכם המייסדים אינם זהים במהותם.

בהתאם, יש לשקול עריכת הסכם מייסדים מפורט, בנוסף לעריכת תקנון החברה.

ההבדלים המהותיים בין תקנון החברה להסכם המייסדים

לפי דין, לכל חברה צריך שיהיה תקנון. מדובר בדרישה הכרחית, כאשר בלי תקנון, לא ניתן להקים חברה. תקנון החברה חייב לכלול פרטים בסיסיים על החברה (שם החברה, מטרות החברה, פרטים בדבר הון המניות הרשום ובדבר הגבלת אחריות) וכן כל נושא נוסף, שבעלי המניות ראו לנכון להסדיר בתקנון. הסכם המייסדים הוא אופציונאלי, ועריכת ההסכם וממילא תוכן ההסכם נתונים לשיקול דעתם של המייסדים.

שינוי תקנון מתבצע בהחלטת אסיפה כללית לפי רוב קולות של בעלי המניות (רוב רגיל או מיוחד לפי הוראות התקנון). שינוי הסכם מייסדים נעשה רק בהסכמת כל הצדדים החתומים עליו.

התקנון נחשב להסכם בין החברה לבין בעלי המניות ובין בעלי המניות לבין עצמם. התקנון מחייב אוטומטית את כל בעלי המניות הקיימים במועד עריכת התקנון ואף את בעלי המניות שיהיו בחברה בעתיד. לעומת זאת, הסכם המייסדים מחייב רק את בעלי המניות שחתמו עליו ואין בכוחו לחייב את החברה או את בעלי המניות שיהיו בחברה בעתיד (אלא אם הסכימו לכך באופן ספציפי).

תקנון, בשונה מהסכם מייסדים, מהווה מסמך פומבי, המצוי אצל רשם החברות וניתן לעיין בו לאחר תשלום אגרה מסוימת.

היתרונות והחסרונות בעריכת הסכם מייסדים

מאחר שכאמור הסכם המייסדים הוא לא מסמך פומבי, יכולים בעלי המניות לכלול בהסכם המייסדים כל הוראה הנוגעת לחברה בה הם פועלים וליחסים בין המייסדים, וזאת מבלי שהמסמך יהיה חשוף לעיונם של צדדים שלישיים.

בנוסף, ומאחר ששינוי הסכם המייסדים מצריך רק את הסכמת בעלי המניות החתומים על ההסכם, אין צורך לכנס אסיפת בעלי מניות כדי לשנותו. בהתאם, ניתן לעדכן ולתקן את ההסכם לפי הצורך, לאורך תקופת הפעילות במסגרת החברה המשותפת.

מבחינת תוכן המסמכים, גם תקנון החברה וגם הסכם המייסדים יכולים לכלול הוראות הנוגעות לדירקטוריון החברה, אסיפות בעלי מניות, הון המניות, זכויות וטו, מגבלות על עבירות מניות (ובכלל זה – זכות מצרנות, זכות סירוב ראשון, זכות הצטרפות למכירה, זכות לכפות מכירה), וכן הלאה. עם זאת, מאחר שהסכם המייסדים אינו מחייב את מי שאינו צד לו – גם לא את החברה, מקובל לעגן בהסכם המייסדים את הסכמת בעלי המניות לפעול לאימוץ של סעיפי ההסכם הרלוונטיים בתוך תקנון החברה.

בדרך זו, נהנים בעלי המניות מכל העולמות- מצד אחד, מהגמישות ומהפרטיות שבהסכם המייסדים, ומצד שני, מהיציבות ומהתוקף של תקנון החברה.

המפורט לעיל מהווה מידע כללי בלבד ואינו כולל סקירה מקיפה של כל הוראות הדין ומכלול הסוגיות הרלוונטיות לנושא המאמר.
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי ויש להיוועץ עם עורך דין, לפי הצורך, תוך בחינת נסיבותיו המיוחדות של כל מקרה.

מאמרים נוספים

ייפוי כוח מתמשך - עו"ד יעל חסיד - לאן מכוונים -image by shauking from Pixabay

ייפוי כוח מתמשך – מה זה?

ייפוי כוח מתמשך הוא כלי שמאפשר לכל אחד ואחת מאיתנו להחליט..

שימוש חופשי ביצירה בה בעל זכות היוצרים אינו ידוע לפי סעיף 27א – פתרון או בעיה?

רוב האנשים אינם יודעים זאת, אך בכל פעם שהם מפרסמים תמונה,..

אתגר המדפסת התלת מימדית בעולם הקניין הרוחני

ספק רב אם צ'אק האל ידע לאילו מחוזות יגיע עולם המדפסות..

חשיפות של יזמים באופן אישי לתביעות מצד עובדים?

האם מנכ"ל או בעלים של חברת סטארט-אפ יכול להיות מחויב לשלם..

האם קבוצה לשיווק ופרסום מוצרים ברשתות החברתיות חשופה לתביעת קניין רוחני?

קבוצות רכישה ברשתות החברתיות השונות כבר מזמן הפכו לדבר שבשגרה אשר..

הקניין הרוחני של משחקי לוח ומשחקי קופסא

כאשר אנו יוצרים משחקי לוח וקופסא – כיצד אנו מגינים על..